Zorgverzekering vergelijken

Er zijn heel veel verschillende zorgverzekeringen en daarnaast zijn er heel veel aanbieders van zorgverzekeringen. Het is daarom verstandig om alle aanbieders en verschillende soorten zorgverzekeringen met elkaar te vergelijken. Er bestaan ook doelgroep gerichte zorgverzekeringen zoals een studenten zorgverzekering of een collectieve zorgverzekering. Beide verzekeringen verschillen nogal in de premie, ten opzichte van een normale zorgverzekering. Zo is de premie voor studenten voordeliger en met een collectieve zorgverzekering wordt er veelal een verzekering.

Zorgverzekering

In Nederland is het verplicht om een zorgverzekering af te sluiten. Doordat iedereen in Nederland verplicht is om minimaal een basis zorgverzekering af te sluiten zijn de zorgverzekeraar verplicht om iedereen te accepteren. Er mag geen rekening gehouden worden met de leeftijd, gezondheidstoestand en het geslacht van de verzekeringnemer. De zorgverzekering heeft in Nederland een wettelijk vastgesteld basispakket en naast het basispakket kan iedereen de verzekering uitbreiden. De uitbreidingen van de zorgverzekeringen worden ook wel de aanvullende zorgverzekeringen genoemd. De keuze in de aanvullende zorgverzekeringen is enorm en iedereen kan zelf bepalen hoe uitgebreid hij/zij verzekerd wil worden. Een aanvullende zorgverzekering is niet verplicht en hierbij kan de zorgverzekeraar personen afwijzen. De premie voor de aanvullende zorgverzekering is afhankelijk van de persoonlijke wensen en de gezondheidstoestand van de persoon. Iedereen mag voor 1 januari van het nieuwe jaar overstappen naar een andere zorgverzekeraar, dit kan om uiteenlopende redenen.

Dekkingsmogelijkheden bij zorgverzekeringen

De dekking bij een zorgverzekering is wettelijk bepaald op minimaal de basisverzekering. In de regel geldt hoe beter de persoon verzekerd is bij een zorgverzekering hoe hoger de premie uiteindelijk zal zijn. De laatste jaren is er veel gedoe geweest rondom zorgverzekeringen en dan met name omtrent de dekking. Vandaag de dag is dit overzichtelijker en bestaan er nog maar 2 soorten zorgverzekeringen. Namelijk de basis zorgverzekering en de basis zorgverzekering plus aanvullende zorgverzekering.

De basis zorgverzekering is in Nederland wettelijk verplicht. Bij de basisverzekering zijn alle kosten gedekt voor medische hulp, zoals de huisarts en in het ziekenhuis. De basisverzekering is de meest voordeligste zorgverzekering en heeft daardoor ook maar een beperkte dekking.

De basis plus aanvullende zorgverzekering is een basisverzekering met aanvullende dekking. Er kunnen bijvoorbeeld aanvullende dekkingen worden afgesloten voor de tandarts, fysiotherapie of andere specialistische zorg.

Doordat iedereen eigen wensen en behoeften hebben is er eigenlijk geen enkele zorgverzekering perfect, daarom is het van belang om de zorgverzekeringen van verschillende aanbieders met elkaar te vergelijken.

Het eigen risico bij een zorgverzekering

Een zorgverzekering heeft nog een verplichting en dat is het eigen risico dat betaald moet worden. De keuze voor de grote van het eigen risico bepaald ook de hoogte van de premie. In de regel geldt hoe meer eigen risico, hoe lager de premie zal worden voor de zorgverzekering. Het is niet verplicht om het eigen risico bij te stellen, dit kan een ieder bij het afsluiten van de verzekering zelf bepalen. Het is namelijk in lang niet alle gevallen verstandig om het eigen risico te verhogen, dit verschilt enorm per situatie. Uitgebreider uw ziektekostenverzekering vergelijken 2016?Of hier: Studentenwegwijzer.nl